top of page

Blog

Nepečený lehký koláč s krémem

Své dětství mám neodmyslitelně spojené s naprosto úžasným krémovým koláčem, který dělávala vždy v létě moje babička. Nikdy nezapomenu na ten pocit, když ho vytáhla studený z lednice k odpolední kávě a jak se úplně rozplýval na jazyku.

Protože ale nebyl z úplně nejzdravějších ingrediencí, rozhodla jsem se vyzkoušet jeho nepečenou obměnu, která je navíc bez lepku, mléka, vajec i ořechů. Zdá se to nemožné, ale je dokonce opravdu velmi dobrý, tak jsem se rozhodla ho s vámi sdílet.

lehký nepečený koláč

Koláč se skládá z pevnějšího korpusu a lehkého ovocného krému. Rozpis ingrediencí je zhruba na 24 cm dortovou formu. Veškeré ingredience není problém sehnat v prodejně zdravé výživy nebo na internetu.

Na korpus budete potřebovat:

3/4 hrnku amarantového semínka

100 g slunečnicového semínka

50 g mletého máku

50 g nepražených kakaových bobů

2 lžíce kokosového cukru nebo 6-8 čerstvých datlí

3 lžíce raw kakaa

kokos na upravení konzistence, cca 50 g

Amarant uvařte ve vodě v poměru 1:1 do kašovité konzistence a nechte ho zchladnout. Mezitím umixujte slunečnicová semínka a kakaové boby, které společně s ostatními ingrediencemi postupně vmíchejte do zchladlé amarantové kaše. Vzniknout by měla hutnější hmota, kterou v případě potřeby ještě můžete zahustit přidáním kakaa nebo kokosu. Dortovou formu lehce podsypte kokosem, do které upěchujte rukama vzniklou hmotu tak, aby vznikl hladký korpus. Já ho ještě posypala opět kokosem, což vám vytvoří po nakrojení koláče hezkou kresbu.

Na krém je potřeba:

150 g kokosového oleje

2 banány

2 zralé broskve (nebo jiné sezónní ovoce)

1/2 hrnku červeného rybízu

2 lžíce lucumy v prášku (například Iswari)

Vše smícháme v mixéru a umixujeme do hladké konzistence, kterou vylijeme na připravený korpus. Následně ještě dozdobíme sezónním ovocem. Já použila kuličky rybízu, ale skvěle budou vypadat i jahody, maliny, nebo borůvky, které mají také spoustu antioxidantů. Lucuma je zase znovuobjevené super-ovoce, které roste v údolí Peruánských And a má opravdu vysoký obsah antioxidantů a pomalu vstřebatelných sacharidů, navíc má lahodnou chuť, která připomíná vanilku, takže se do dezertů skvěle hodí.

krémový koláč s rybízem
krémový koláč s rybízem

Koláč, či dort dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice, případně do mrazáku. Servírujte vychlazený.

Nutno podotknout, že i přes naprosto přírodní ingredience, které jsou bohaté na spoustu minerálních látek a antioxidantů, je vhodné brát tento koláč jako zdravější dezert, který má také vyšší obsah cukrů, byť přírodního původu. Jako zdravější osvěžující svačinka a v menším množství bude ale určitě skvělý, nejen v létě :-)

Příspěvky
Archív
Sledujte mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page