top of page

Blog

Proč nehubnu aneb jak na otoky a celulitidu?

Tuto otázku slýchávám docela často a to zejména na jaře a v létě. Ano, blíží se nám období teplejšího počasí, výraznějších výkyvů tlaku a s tím spojeného zadržování vody v těle. Náchylnější jsou na toto spíše ženy, potom lidé, co převážně v práci stojí, nebo naopak celý den sedí a nemají jiný aktivní pohyb a také lidé citliví na různé enviromentální toxiny a alergeny. K otokům, celulitidě a nafouklému břichu už není potom zas tak daleko. To, kde se vám otok objeví je dáno do jisté míry vaším somatotypem. Někomu jednoduše otečou nohy a jinému se zase nafoukne břicho, někdo jen nemůže sundat jinak dobře padnoucí prstýnky. Zadržování vody v těle bývá také spojeno s výraznějšími výkyvy na váze, které ale nekorespondují s přijatou energií v podobě jídla. Proto se lidé tímto postižení často trápí různými dietami, které ale celou situaci jen zhoršují.

Lymfatický systém ale není jen systém lymfatických cév a vlásečnic, které sbírají a odvádějí toxiny z celého našeho těla. Lymfatický systém jsou i mandle, slezina, brzlík a lymfatické uzliny, které mají nezastupitelnou imunitní funkci. Vyplatí se proto o tento systém trochu pečovat a nejen vaše pokožka, ale i imunita se vám vřele brzy odvděčí.

Co pro sebe můžete udělat už nyní sami a zejména jak v základu podpořit lymfatický systém stravou? Stačí dodržovat následujících pár jednoduchých bodů:

1. Pijte dostatečné množství čisté vody.

Vaše tělo potřebuje dostatečnou hydrataci pro udržení správného toku lymfy. Nedostatečný pitný režim může zapříčinit blokování toxinů a solí ve tkáních s důsledky ve formě únavy, otoků a zhoršení imunity i celkového metabolismu všech živin. V závislosti na pohybové aktivitě pijte zhruba 30-35 ml tekutin na kilogram vaší váhy. Pro ještě výraznější efekt můžete pít po ránu sklenici odstáté či filtrované vody s citronovou šťávou a během dne různé zelené nápoje, například ve formě freshů a smoothies.

2. Vyhněte se polotovarům a soli

Vyhněte potravinám, obsahujícím ingredience, jejichž název nedokážete ani vyslovit. Různá umělá aromata, sladidla, ochucovadla a konzervanty zároveň zatěžují střeva a narušují rovnováhu v mikroflóře trávicího traktu. Náš trávicí trakt je totiž velmi úzce provázaný s tím lymfatickým. Nejvíce lymfatických uzlin je právě okolo střev, aby případné toxiny a patogeny rychle vychytaly a odvedly z těla pryč.

3. Zařaďte co nejvíce zelené listové a brukvovité zeleniny

Každá zelenina je obecně velmi vhodná, jelikož obsahuje minerální látky zásadité povahy, jako jsou například draslík a hořčík. Ty obecně podpoří eliminaci škodlivin a zadržených tekutin z těla a naopak podpoří hydrataci buněk. Nejvíce detoxikační a alkalizační účinek mají právě tmavá listová zelenina a čerstvé zelené bylinky a natě, díky obsaženému barvivu chlorofylu. Brukvovitá zelenina má zase vysoký obsah síry, která podporuje regeneraci a detoxikaci jater. Výsledkem bude nakopnutí metabolismu, zlepšení stavu pleti a příval energie!

4. Lymfatické byliny

I lymfatické byliny mohou být skvělou volbou. Skvěle fungují například svízel, přeslička, měsíček, třapatka a mnoho dalších. Nyní na jaře lze zase zařadit i jako potravinu čerstvé bylinky, jako jsou listy pampelišky a kopřiv. I zde ale platí zlaté pravidlo, že měně je někdy více. Při přípravě čajů je důležité pít i dostatek jiných tekutin, aby nedošlo k dehydrataci a byliny užívat krátkodobě a podpůrně. Nezmění-li se strava a celkově životní styl, výraznější efekt určitě nečekejte.

5. Hýbejte se

Nejedná se sice o stravu, ale pravidelný pohyb vám v boji s otoky velmi napomůže. Intenzita nemusí být nijak velká, stačí obyčejná chůze, která bude stimulovat proudění lymfy. Přílišná zátěž může naopak celý stav ještě zhoršit. Nezapomínejte také na pravidelnou relaxaci a odpočinek a občas si dejte jednoduše "nohy nahoru"!

Pokud všechny výše uvedené body dodržujete a přesto se vám stále nedaří se zadržováním vody a otoky zabojovat, problém může být komplexnější a je vhodné se svěřit do rukou lékaře či celostního terapeuta, který vás důkladně vyzpovídá a nasměruje na případná vyšetření. Zakopaný pes může být v hormonálních dysbalancích, imunitních deficitech, alergiích i potravinových intolerancích, či jednoduše ve velké stresové zátěži. Žádné obavy, i s těmito problémy si zkušený terapeut poradí. Jen bude třeba vaše součinnost a trocha té trpělivosti. Ten pocit lehkosti a nově nabité energie za to ale určitě stojí! Takže užívejte jaro a nebojte se pustit do pár prvních změn! ;-)

Příspěvky
Archív
Sledujte mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page