Superzdravý semínkový chléb bez mouky
Jelikož se stále častěji setkávám s lidmi, a kteří trpí nejrůznějšími potravinovými intolerancemi, kteří jsou doslova bezradní, jak se nyní stravovat a zkrátka, co si budeme povídat, jsme národ milující pečivo, jakmile se ke mně dostal tento skvělý recept na semínkový chléb, musím se s vámi o něj podělit.
Profitovat z něho budou hlavně lidé, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou lepek, bílkovinu kravského mléka, vejce, ale zejména kvasnice, které se vyskytují dnes snad už úplně ve všem (a jako potravinová intolerance jsou bohužel velmi rozšířené) a nejvíc právě asi v běžném pečivu.
Tento chléb bude pro velmi vysoký obsah vlákniny a bílkovin rostlinného původu velmi vhodný i pro všechny, kteří se snaží zhubnout nebo se jen chtějí stravovat něčím opravdu hodnotným a bohatým na živiny. Jediný plátek takového chleba vás totiž opravdu skvěle zasytí!
Co budete potřebovat?
hrnek / 135 g slunečnicových semínek
1/2 hrnku / 90 g lněného semínka
1/2 hrnku / 60 g lískových ořechů nebo mandlí
1 a 1/2 hrnku / 145 g ovesných vloček (bezlepkáři zvolí např. pohankové/jáhlové...)
2 polévkové lžíce chia semínek
4 polévkové lžíce psyllia
1/2 lžíce mořské soli
1 lžíce javorového sirupu/medu
3 lžíce kokosového oleje nebo ghí (přepuštěné máslo)
1 a 1/2 hrnku vody / 350 ml
1. Všechny suché ingredience smíchejte v silikonové formě. Odděleně smíchejte vodu, javorový sirup a olej a vmíchejte do suché směsi, dokud nevznikne kompaktní lepivá hmota (podle potřeby lze přidat 1-2 lžíce vody, pokud je směs tak tuhá, že se nedá dobře rozetřít ve formě). Těsto uhladíme polévkovou lžící. Nechte směs minimálně 2 hodiny odstát, lépe přes noc, pokud nepospícháte. Že je chléb připraven k pečení poznáte podle toho, že při deformaci stěn formy bude chléb stále držet svůj tvar.
2. Předehřejte troubu na 170-180 stupňů.
3. Vložte formu s chlebem a pečte cca 20 minut. Následně vyndejte chléb z formy a dejte ho jen tak na mřížku v troubě a pečte dalších 30-40 minut. Že je chléb hotový, poznáte podle toho, že když na něj poťukáte, bude znít „dutě“. Před krájením ho nechte dobře vychladnout (těžké, ale velmi důležité)!
4. Skladovat ho můžete po dobu až 5 dní, případně ho můžete nakrájet na plátky a zamrazit, aby byl rovnou připravený do toustovače, až bude potřeba, třeba jako příloha k salátu.
Recept je převzatý z blogu mynewroots.com