top of page

Blog

Lektvar proti chřipce a nachlazení


Jelikož nám vypuklo období ošklivých chřipek i běžných nachlazení, sdílím s vámi recept na medicínu, která vás rychle postaví na nohy! Obsah jejích ingrediencí je obecně antimikrobiální a antivirový, posiluje funkci lymfatického systému (který při boji s infekcí musí šlapat, jak hodinky, ale bývá často přetížený) a zlepšuje i funkce zažívacího traktu (ve kterém, jak víme, máme uloženo 70% naší imunity).

Budete potřebovat:

1 pomeranč

2 citrony

šťáva z 1/4 ananasu

8 stroužků česneku

4 cm kořene čerstvého zázvoru

4 cm kořene čerstvé kurkumy (pokud neseženete, lze dát 1 lžičku sušené)

1/2 lžičky chilli koření

špetka čerstvě mletého černého pepře (ideálně čerstvě mletého)

3 lžíce jablečného octa

2 lžíce medu

2 lžíce rozmarýnové tinktury (koupíte v bylinkářstvích)

(příznivci tvrdého moku mohou přidat ještě panáka slivovice, pokud mají)

Příprava:

Ovoce odšťavníme či rozmixujeme, koření najemno nastrouháme, česnek utřeme a smícháme s tekutými ingrediencemi. Není třeba nijak cedit. Vzniklý lektvar dáme do znovu uzavíratelné nádoby, ideálně do lednice. Koření ale samo o sobě vzniklou směs dobře konzervuje, tudíž se nemusíte bát, že by se vám zkazila.

V případě, že máte potíže s trávením některých ingrediencí, lze je ze směsi vynechat. Česnek lze v případě potřeby i nahradit na jemno nakrájenou cibulí.

Užívejte při prvních příznacích nachlazení několikrát denně po doušcích či lžičkách až do vymizení příznaků. Medicínu lze užívat i preventivně pro posílení imunity.

Příspěvky
Archív
Sledujte mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page