top of page

Blog

Jarní detoxikace je opět tu! ;-)

StartFragment

Cítíte-li se nadměrně unavení, trpíte zažívacími potížemi, oslabenou imunitou, kožními vyrážkami a akné, zadržováním tekutin v těle nebo jen prostě cítíte, že to není úplně ono....ve všech těchto případech může být taková cílená jarní detoxikace pro Vás skvělým řešením! Po dlouhé zimě našemu tělu často chybí živiny a naopak byly detoxikační orgány v útlumu. Nemluvě o tom, že spousta z nás si neodpustí během roku některé neřesti typu alkoholu, kávy, sladkostí, výrobků z bílé mouky, uzenin...výčet by mohl být poměrně dlouhý... Proto takových 6-8 odlehčených týdnů 1x do roka může být skvělým začátkem nového období, kdy se i příroda přirozeně probouzí...

Jelikož se začíná pomalu, ale jistě oteplovat, pokud jste o jarní očistě uvažovali, začíná být na ni právě vhodný čas! ;-)

Pamatujte, že samotná detoxikace je procesem určeným k podpoře práce jednotlivých orgánů a odstranění některých zátěží organismu, nikoli procesem určeným k redukci váhy. Může se ale stát, že zhubnete, i když to nebylo úplně prioritním cílem. Takový detox si máte v první řadě užít a objevit nové chutě i potraviny a celkově prožít toto období v klidu a pohodě.

Začnete u střeva

Pokud chcete pročistit organismus, začnete u střeva. Právě tam totiž vznikají a drží se toxiny, které tělo velmi zatěžují. Bohužel vzhledem k našemu sedavému způsobu života a nevhodné stravě, ve které chybí ovoce a zelenina a naopak přebývají uzeniny, sladkosti a bílé pečivo, se na stěnách tlustého střeva usazují velké nánosy zbytku potravy, zahnívají tam a ucpávají a zmenšují průměr střeva. To má za následek nejen potíže s trávením (nadýmání, vyprazdňování..), ale i potíže se střevem zdánlivě nesouvisející...

Pokud vás trápí potíže se zažíváním, anebo se chcete preventivně pročistit, zařaďte do jídelníčku čerstvé potraviny a dostatek tekutin. Na škodu není snížit, anebo omezit v rámci jarní očisty určité problematické potraviny, jako jsou obiloviny s obsahem lepku, mléčné výrobky na bázi kravského mléka, omezeně výrobky kozí nebo ovčí. Výrazně omezit bychom měli i příjem masa a uzenin, sladkosti a alkohol zcela vyloučit. Pro podporu trávení zařaďte potraviny s vysokým obsahem enzymů, jako jsou čerstvá zelenina, klíčky (luštěninové i jiné), nebo například kvašenou zeleninu, tzv. pickles.

Odšťavňujte ovoce a zeleninu

Pokud nejste schopni denně zkonzumovat několik kousků čerstvé zeleniny, nevadí. Vyzkoušejte zeleninové šťávy, či ještě lépe smoothies. Ty si můžete připravit ráno a vzít si je s sebou do práce. Ideální pro tento typ odšťavňování jsou téměř všechny druhy zeleniny, využívejte hlavně tu zelenou, jako je špenát, okurka, paprika, brokolice, kedlubna a kapusta. Aktuální sezónní boom zrovna zažívá medvědí česnek, který je skvělý na posílení imunity a do detoxikace se výborně hodí. Přidat do smoothies můžete i některé "funkční" potraviny, jako jsou spirulina, chlorella, matcha...nebo i jen čistý chlorofyl...tyto zelené potraviny skvěle alkalizují organismus a pomohou Vám tělo nakopnout tím správným směrem.

Pokud vám čistá zeleninová šťáva nechutná, dolaďte ji o ovoce. Pozor ale na příliš sladké kousky, raději se zaměřte na jablka, hrušky, borůvky, maliny, ostružiny, jahody a citrusy. Každému chutná něco jiného, proto si na pravou a oblíbenou kombinaci musíte přijít sami. Zkoušejte a experimentuje, určitě pro sebe najdete to pravé!

Na játra s pampeliškou, ostropestřcem nebo petrželí

Následně se zaměřte na játra, která jsou největším a nejdůležitějším orgánem lidského těla. Pokud jsou totiž zatěžována a špatně fungují, tělo skutečně strádá na všech úrovních. Co by rozhodně nemělo chybět ve vašem detoxikačním plánu, je absolutní vynechání alkoholu a pravidelný a dostatečný příjem tekutin.

Pokud se svěřujete do péče bylinek, využijte ostropestřec, případně úžasnou domácí léčivku smetanku lékařskou (pampelišku). Z dostupné zeleniny, s prospěšnými účinky na zdraví jater, pak můžeme jmenovat červenou řepu, artyčok, petržel, brukvovitou zeleninu (kapusta, zelí, brokolice, ředkev...), cibuli a česnek.

Svěřte to odborníkovi

Na posílení jater, ledvin a močových cest se výborně hodí hořčiny typu artyčok a čekanka, a nebo kořen smetanky. Artyčok i čekanka posilují trávení, podporují tvorbu žluči, používají se jako diuretika při lymfatických otocích a při detoxikačních kúrách, obsahují ale i velké množství vitamínů a minerálních látek. Pampelišku zase můžete zařadit ve formě čaje (nálevu), odvaru i jako jarní zpestření zeleninového salátu. Jedná se o velmi bezpečnou léčivku, kterou můžete zařadit sami bez jakýchkoli obav.

Pokud byste rádi zařadili intenzivnější očistu, doporučuji svěřit to do rukou odborníkovi, který ví, jak rychle konkrétně u Vás postupovat a i Vám očistnou kůru upraví dle momentálního zdravotního stavu na míru. I zde totiž platí, že by se nic nemělo uspěchat a někdy je i na samotnou detoxikaci třeba tělo jednoduše připravit a pak mu dát také dostatek času na samotnou očistu. U nás mícháme byliny na míru a složení se upravuje dle vývoje celkového stavu a případných obtíží.

Takže oslavte Velikonoce, užijte si pár dní volna a pak huráááá do toho, ať jsme brzo fit a plní energie na nové zážitky!! :-)

EndFragment

Příspěvky
Archív
Sledujte mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page