top of page

Blog

K čemu jsou dobré enzymy?


Všude o nich slyšíme, kdejaká reklama je prodává ke zlepšení imunity, hojení, trávení...o co se vlastně jedná a jak to funguje?

Enzymy jsou biologicky aktivní proteiny a nacházejí se ve všech živých buňkách (přibližně 1300 v lidské buňce). V organismu se vyskytují enzymy metabolické a trávicí. Metabolické enzymy katalyzují a regulují všechny biochemické reakce v lidském těle, což je nezbytné pro funkci buněk (tvorba energie, detoxikace...) a celkový zdravotní stav. Trávicí enzymy pomáhají štěpit stravu v zažívacím traktu a přeměnit ji na energii, která je využívána pro řadu biologických procesů. Každý orgán a tkáň potřebují pro svou optimální činnost souhru všech těchto enzymů. Naše těla přirozeně produkují jak trávicí, tak metabolické enzymy. Jak stárneme, naše tělo produkuje méně enzymů, jejichž potřeba ale neklesá...

Existuje mnoho různých druhů enzymů a každý z nich má specifický účel. Fakt, že lidé netvoří dostatek některých typů enzymů a rychlá, potravinářsky opracovaná strava jsou důvody, proč dochází například k potravinovým intolerancím. Pokud častěji dochází ke špatnému nebo částečnému trávení potravin, může docházet potencionálně k poškozování citlivé ochranné bariéry ve střevě. V průběhu času může dojít ke snížení trávicí kapacity, což zhoršuje absorpční proces živin, který prohlubuje únavu, zpomaluje hojení a obecně zhoršuje celkový zdravotní stav. (Zde je třeba říci, že pokud stav dospěje do stádia rozvinuté intolerance na potraviny, samotné dodání enzymů, například v doplňku, většinou nestačí a problém je třeba řešit komplexněji).

„Délka života je nepřímo úměrná rychlosti s jakou se vyčerpává enzymový potenciál organizmu. Zvýšený příjem enzymů z potravy zpomaluje toto vyčerpávání.“ Dr. Edward Howel

Až 80% vitální energie našeho těla je vynaložena na trávení. Tím, že enzymy pomáhají štěpení a absorpci živin ze stravy, může dojít k úspoře energie těla a také ke zvýšení celkové energie. Zvýšení hladiny energie může pozitivně ovlivnit celkovou fyzickou vitalitu (zdraví), sportovní výkon nebo i regeneraci po něm.

Jak tedy zvýšit příjem enzymů?

Ideální přísun bychom měli zajistit ze stravy v přirozené formě ze syrových potravin - ovoce, zeleniny, ořechů, semen, klíčků a klíčených potravin (kde se enzymy naopak vytvářejí) a technologicky neopracovaných potravin. Enzymy se totiž ničí už při zahřátí nad 42 stupňů, kde následně ztrácí veškerý zdravotní benefit. V ideálním případě bychom měli mít 2/3 příjmu v tzv. "raw" formě, což je přesto pro spoustu lidí v dnešní moderní době naprosto nemyslitelné... Pokud jíme stravu, která přirozeně enzymy obsahuje, může náš organizmus produkovat méně vlastních trávicích enzymů a může lépe pokrýt potřebu enzymů metabolických, například na opravné procesy. Přirozeně si tak prodlužujeme život. To už stojí za to, ne? :-)

Tento příspěvek určitě nenabádá k tomu, abyste se stali výhradně konzumenty raw food. Začít ale můžete u maličkostí, které také budou mít velký efekt! Pokud s tím máte problém, začněte se smoothies - relativně jednoduše a rychle do sebe dostanete nejen dostatek enzymů, ale i jiných živin a variací je nespočet, takže hurá do toho. Jaro je za dveřmi a takové malé odlehčení a detox organismu určitě prospěje... A kdo by si nechtěl ubrat pár let? :-)

Příspěvky
Archív
Sledujte mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page