top of page

Blog

Tělo umí víc, než je dobře vypadat

Nedávno jsem si uvědomila, jak jsme my ženy posedlé svým tělem. Hlavně tím, jaký má tvar, kolik kil váží, jak vypadá. Pečujeme o svoji pleť a tělo, peelingujeme, jednou za čas jdeme na manikúru, pedikúru, depilujeme si povrch našeho těla, necháváme si upravovat vlasy, bělíme si zuby. Některé z nás jdou ještě dál a nechají si prodlužovat řasy i vlasy, zvětšovat rty a ňadra nebo vyhlazovat pleť. Jako bysme byly jen figuríny ve výkladní skříni, jakoby snad ani nezáleželo, co se děje uvnitř našeho těla, kým jste uvnitř. Přitom tělo dokáže mnohem víc, než jen nějak vypadat.

Mí klienti obvykle zbystří po položené otázce, jak se právě teď v tuto chvílí cítí. Nespokojím se s odpovědí „fajn“, „dobře“ nebo „jsem ok“. Pro mnoho z nás se zdá být náročné a často až nemožné cítit. Vnímat svoje tělo, registrovat své pocity. Jako by většina z nás předala moc nad sebou sama do rukou autopilota a v ten okamžik přestala vnímat. Víte, že vaše tělo s vámi neustále komunikuje? Posloucháte ho?

Přináším vám čtyři cesty, jak se spojit se svým tělem a slyšet, co nám říká.

Zhluboka dýchejte

Jedna z mých nejoblíbenějších a nejjednodušších technik. Soustřeďte se na dech a okamžitě se ocitnete v přítomnosti a ve vašem těle. Vnímejte, jak vzduch proudí vaším tělem, všímejte si, do kterých míst dýcháte. Dýcháte do hrudníku, do oblasti žaludku nebo spíše do spodní části břicha? Vnímejte jak se váš trup zvětšuje s každým nádechem a smršťuje s výdechem. Když jste ve spojení s vaším dechem, jste ve spojení s vaším tělem.

Udělejte si kontrolu celého těla

Tato technika vám dovolí vnímat naše tělo ve větší intenzitě a hloubce. Lehněte si pohodlně na zem a zavřete oči. Začněte tím, že se soustředíte na každou část svého tělo od svého obličeje a budete pokračovat směrem dolů přes krk, ramena, ruce, trup, nohy až ke konečkům prstů. Všímejte si, zda v jakékoli části těla registrujete napětí. Věnujte pozornost proudění energie ve vašem těle, kde proudí a kde se jí naopak nedostává. Cílem cvičení je nastolit rovnováhu v těle, nicméně ta může nastat až v okamžiku, kdy si uvědomíme nerovnováhu. Kontrola celého těla vám dovolí naslouchat vnitřní hlas a jeho požadavky.

Meditujte každý den. Třeba při sprchování.

Meditace neznamená, že musíte sedět v tureckém sedu a nahlas odříkávat mantry nebo poslouchat duchovní písně. Meditovat můžete třeba ve sprše. Převážná většina z nás se sprchuje jednou až dvakrát denně, proto je ideálním okamžikem pro každodenní krátkou meditaci. Pusťte si vodu a zavřete oči, vnímejte teplotu vody, zvuk vody která si razí cestu k vašemu tělu. Všimněte si kapek na vašem těle, kam dopadají. Můžete si dokonce představit, jak z vás voda smývá veškeré starosti a negativní myšlenky. Do nového dne tak vyrazíte osvěžení nejen na těle, ale i na duši.

Promluvte si před jídlem

Čas na jídlo je ideální chvílí spojit se svým tělem. Než začnete jíst, položte si následující otázky. Mám opravdu hlad? Co nasytí moje tělo? Na co mám opravdu chuť? Mnoho z vás překvapí, jak často jíte jen ze zvyku nebo proto, že se právě nudíte, než že byste měli opravdu hlad.

Klíčem k těmto všem metodám je zvědavost. Pokud si chceme vážit svého těla a respektovat ho, musíme mu věnovat pozornost a zajímat se o to, co opravdu chce. Vztah mezi námi a naším tělem je podobný jakémukoli jinému vztahu, musíme na něm pracovat, dát mu pozornost, lásku a pochopení. Dostali jsme tělo, které se s námi snaží komunikovat. Poslouchejme ho, odmění se nám.

Příspěvky
Archív
Sledujte mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page