top of page

Blog

Veganské cizrnové placičky


cizrnové placičky

Přestože nejsem vegan, setkávám se často s potravinovými intolerancemi klientů, kteří nemohou problematickou kombinaci kravské mléko - vejce - pšenice - kvasnice. Tento recept by měl ukázat cestu, jak se těmto potravinám snadno vyhnout a přitom si neodpírat nic pečeného a jídlo si jednoduše užít. Vajíčko nahradíme nabobtnaným lněným semínkem, máslo přepuštěným máslem ghí, které neobsahuje bílkovinu kravského mléka, pšenici cizrnou, kvasnic není třeba (ale pozor, jsou skryté v mnoha běžně používaných dochucovadlech).

Budete potřebovat:

200 g předem namočené, uvařené a scezené cizrny

1 střední cibule (nejlépe červená)

cca 6 stroužků česneku

1 červená řepa (2 mrkve nebo 5 lisů kapusty)

kmín

nať koriandru

hrstka zelené petrželky

sůl, pepř

2 lžíce cizrnové mouky

ghí máslo

3-4 lžíce lněného semínka

Příprava:

Lněné semínko vložíme do mixéru a krátce (asi 10 vteřin) pomixujeme. Následně ho vložíme do 0,5 dcl vlažné vody a necháme ho cca 5 minut nabobtnat.

Uvařenou a zchladlou cizrnu rozmačkáme vidličkou s ostatními ingrediencemi, utřeným česnekem, prozatím vynecháme lněné semínko a zeleninu. Pokud se vám nepodaří rozmačkat všechnu cizrnu, nevadí, naopak to hezky v hotovém produktu vypadá. Získáme hustou hmotu.

Úplně na konec přidáme předem nahrubo nastrouhanou zeleninu (podle chuti), v případě kapusty odstraníme tuhé řapíky a nakrájíme zelené listy na malé kousky. Těsto by mělo být hutné, ale ne lepivé, dobře se s ním pracuje.

Rukama tvarujeme placičky, které poklademe oříškem ghí másla, který zaručí vláčnost placiček a dodá jim skvělou chuť. Pečeme na 180 stupňů na plechu, vyloženém pečícím papírem, dozlatova.

Dobrou chuť!

Příspěvky
Archív
Sledujte mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page