top of page

Blog

Šípkový likér nebo víno - vyrobte si sami

Pokud nejste zrovna fanoušci různých bylinkových čajů a odvarů, zkuste si vyrobit vlastní likér nebo víno! Zahřejí stejně a účinkem se určitě také neminete! :-)

Jelikož nyní máme období, kdy se zralé šípky sbírají jako domácí prevence proti nachlazení a podzimním virózám, vyrazte jich také pár nasbírat. Na tyto recepty budeme potřebovat asi 1 kg. Šípky sbírejte ideálně za suchého slunečného počasí, kdy mají nejvyšší obsah vitamínu C a vyhledávejte tvrdé červené nebo červeno-oranžové plody, nikoli ty přezrálé.

Šípky obsahují kromě vysokého obsahu vitamínu C (0,5%) i zajímavé množství pektinu (11%), tříslovin (3%), flavonoidy (antioxidanty), silice, vitamíny řady B, fosfor, vápník, draslík a hořčík.

Účinky

Nejvíce se šípky používají jako prostředek ke zvýšení odolnosti organismu na lokální a celkové infekce a intoxikace. V lidovém léčitelství se ale používá i například při silné menstruaci či hemeroidech. Blahodárné účinky má i na močové cesty, snižuje množství cholesterolu, používá se jako podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, ledvinových a žlučových kamenech a při zadržování tekutin v těle.

Pokud vás už šípkový čaj omrzel, nebo si dáte raději trošku ostřejší medicínu, vyzkoušejte následující repepty. Užívat je lze pravidelně (s mírou :-)) nebo jako medicínu při prvních akutních příznacích nachlazení.

Šípkový likér

Jedná se o velmi jednoduchý recept na nápoj v nejpřirozenějším složení původní suroviny. Zle ho věnovat i jako milý dárek.

Po prvních mrazech sklidíme 1 kg šípků (čerstvých) a naložíme s 500 g jemného cukru do 3 l dobré obilné nebo ovocné pálenky. Necháme macerovat 10 dní při cca 25 stupních, tudíž ideálně někde v kuchyni.

Poté přefiltrujeme a uložíme do čistých lahví. Uskladníme na tmavém místě.

Užíváme dle potřeby, 1-2x denně

Šípkové víno

Potřebujeme 3 půllitry šípků, 3 l vody, 1 a ¾ kg cukru. Šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme je a na obou stranách nařízneme. Vložíme je do pětilitrové lahve. Svaříme cukr s vodou (asi 5 minut), necháme vychladnout a nalijeme přes plátýnko na šípky. Lahev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát na teplém místě asi 8 týdnů. Lahev neotvíráme ani s ním nepohybujeme. Počkáme, až poslední šípek klesne ke dnu a poté nápoj slijeme do lahví. Zazátkujeme a uložíme v chladu. Víno je tím lepší, čím déle leží. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.

Příspěvky
Archív
Sledujte mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page