top of page

Blog

Zhubněte i omládněte - dýchejte správně!

Máte často ztuhlou šíji, ramena i prsní svaly, trpíte bolestmi hlavy nebo nespavostí? Nedaří se vám dlouhodobě zhubnout a chybí vám energie? To jsou vše příznaky nervových poruch způsobených stresem, syndromu chronické únavy a někdy i depresí. Možná na tom ještě nejste tak špatně, ale tyto potíže samy nezmizí a mohou se jen zhoršovat, pokud s tím vy sami nic neuděláte.

Zajímavé je, že 90% lidí, kteří trpí těmito příznaky nedostatečně dýchá. Jejich dech je obvykle velmi rychlý, mělký - vychází pouze z horní části hrudníku. V důsledku toho zatuhnou prsní, krční a ramenní svaly. Svaly potom začnou po čase bolet a vy se pak nikdy dostatečně neuvolníte, ani ve spánku. Pokud trpíte chronickou neurózou, nejste zkrátka schopni zhluboka dýchat, vaše plíce nemají dostatek prostoru v hrudním koši, aby se rozpínaly do své plné kapacity. To vede ke špatnému prokysličování tkání a prohlubování problému - od depresivní nálady, únavnosti až po problémy při hubnutí. Pokud totiž nejste dobře zásobeni kyslíkem, vaše tělo pracuje v úsporném režimu a energii zkrátka vydává jen velmi obtížně.

Dopřejte si antistres i antiaging

Pokud se chcete zbavit stresu a trvale zhubnout, uvolněte své tělo a začněte zhluboka dýchat! Pokud vytrváte a techniku dechu budete zařazovat pravidelně pár minut denně, dosáhnete lepších výsledků, než s antidepresivy či léky na bolest. Zvětšíte si kapacitu plic, svaly hrudního koše i lépe prokrvené orgány se stanou pružnějšími, což prokazatelně zpomaluje proces stárnutí!. Prokrvené tkáně jsou lépe zásobeny životadárným kyslíkem a efektivněji odvádějí odpadní látky. Vy budete zdravější a budete méně pociťovat bolest a obvykle si také udržíte dobrou náladu!

Zpomalte dech

Když jedna část těla relaxuje, ostatní se k ní přidají. Zpomalíte-li dýchání, uvolní se i svaly, které s dýcháním bezprostředně nesouvisí. Jediný nádech uvede v těle do pohybu celou škálu svalů, které pracují ve vzájemné součinnosti. Hluboké dýchání, zívání a oddechnutí mají velmi podobné účinky. Spouštějí totiž lavinovou reakci svalového uvolnění v těle. Něco na tom dýchání tedy bude!

Zpočátku pro vás bude možná trochu těžké se na dech soustředit. Harmonické dýchání vyžaduje totiž dostatek vaší pozornosti. Čím častěji však techniku budete praktikovat, tím pro vás bude příjemnější.

2-3 minuty denně

Krátká pravidelná relaxace vsedě vám doplní potřebnou energii, kyslík a odplaví stres. Snažte se dýchat "do břicha" tak, aby se vám při dýchání nezvedaly klíční kosti. Toto je velmi typické dýchání pro nervózní lidi! Pokud budete dýchat vsedě, vyzkoušejte následující techniku:

Třemi až čtyřmi oddechnutími uvolněte dýchání: hluboký nádech, úplný výdech na konci cyklu.

Dvě až tři minuty dýchejte zhluboka a pomalu.

Soustřeďte se na pohyb bránice a břicha.

Zkontrolujte si ramena, neměla by se zvedat a klesat.

Pohyb břicha si představujte horizontálně jako pohyb ven a dovnitř (nikoli nahoru a dolů).

S každým hlubokých výdechem úplně vyprázdněte plíce. Pauza na konci cyklu může být libovolně dlouhá.

Na závěr přestaňte dech kontrolovat, dýchejte volně.

Na závěr můžete libovolně dlouho zůstat v klidu a sledovat svůj dech.

Tímto tréninkem a krátkým uvolněním doplníte deficitní životadárný kyslík a omladíte tělo i duši. Pravidelným tréninkem a cílenou relaxací začnete časem dýchat zhluboka přirozeně. Nemusíte tudíž utrácet za drahé procedury, které stejně nemívají dlouhodobý účinek a ušetřené peníze investujte do kvalitní stravy, kterou bychom měli zařadit po kyslíku hned na druhé místo! :-)

Příspěvky
Archív
Sledujte mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page