top of page

Blog

Kurkumin - zázračný elixír z Indie?

Kurkumin je extrakt z kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa), jenž pochází z jižní Asie a v současnosti se asi nejvíce pěstuje v Indii. Kurkumin lze s výhodou užívat jako doplňku stravy a funkční potravinu k podpoře léčby zánětů, onkologických onemocnění, posílení imunity, k regulaci zažívacích potíží i vylučování toxických látek z těla.

Pro užití jako doplňku v léčbě je ale třeba odlišit kurkumin a kurkumu. Kurkuma je usušený oddenek (pakořen) kurkumovníku, která představuje hlavní složku kari koření a je po staletí široce používána v ajurvédské a čínské medicíně. Je vhodná zejména jako prevence pro udržení dobrého zdraví s použitím zejména v kuchyni.

Kurkumin je hlavní a zároveň nejprozkoumanější farmakologická látka kurkumy, které je v kurkumě okolo 3,1%. Kurkumin a jeho vlastnosti jsou předmětem více než tisíců kladných recenzovaných a publikovaných biomedicínských studií. V terapiích nejrůznějších onemocnění se užívá výhradně kurkuminový extrakt v množstvích 300 mg až několik gramů denně (například při onkologické léčbě). Kurkuminy jsou žluto-oranžové pigmenty, patřící do skupiny polyfenolů. Všechny polyfenoly mají antioxidační aktivitu, ale některé skupiny jsou silnější než ostatní. Kurkuminoidy patří právě mezi ty nejsilnější.

Vstřebatelnost kurkuminu

Kurkumin se nedostatečně rozpouští ve vodě a tělo jej dovede poměrně rychle zpracovat a vyloučit játry a střevní sliznicí. Z tohoto důvodu je nezbytné kurkumin konzumovat nejlépe s jídlem a kombinovat s piperinem, výtažkem z pepře. Tato kombinace zabrání rychlé metabolizaci kurkuminu játry a střevní sliznicí, a zároveň zlepší jeho rozpustnost ve vodě. Dojde ke zvýšení biologické dostupnosti kurkuminu a obě látky mohou synergicky působit. Studie zjistily, že na rozdíl od kurkuminu podaného samostatně jeho podání společně s 20 mg piperinu navýší jeho koncentraci v krevní plazmě až o 2000% a také se v krvi udrží podstatně déle.

V zesílení účinku kurkuminu, zejména proti onkologickým onemocněním, se pracuje také se silybinem (výtažkem z ostropestřce mariánského) a quercetinem, protože zpomalují jeho zpracování, a tím rychlou eliminaci, v játrech a střevě. Nové studie zjistily i podpůrný účinek v kombinaci s EGCG extraktem (polyfenolem v zeleném čaji), vitamínem C, zázvorem a lykopenem z rajčat. Kromě zlepšení dostupnosti kurkuminu v těle tyto přírodní zesilovače vykazují široké spektrum vlastních farmakologických aktivit a vytvářejí silný protirakovinný synergický účinek.

Prokázané účinky

Zřejmě nejprobádanějším působením kurkuminu na lidské zdraví je jeho preventivní působení, i potlačování progrese nádorového bujení, zlepšování tolerance klasické západní léčby (chemoterapie, radioterapie). Tento efekt by se dal přirovnat k dnešnímu, čím dál tím rozšířenějšímu, využívání infúzní aplikace vitaminu C, jako doplňkové léčby onkologických onemocnění. Kurkumin má v tomto případě silné protizánětlivé a antioxidační účinky, čímž chrání okolní zdravé buňky. V některých případech (rakovina kolorekta) dokonce selektivně zvyšuje citlivost nádorových buněk na ozařování nebo zvyšuje účinnost podávané chemoterapie, díky čemuž se může podat výrazně nižší dávka. Na toto téma bylo provedeno spoustu, zejména zahraničních, klinických studií a výzkum intenzivně pokračuje.

Studie ukázaly, že kurkumin významně zlepšuje autoimunitní nemoci jako jsou revmatoidní artritida, roztroušená skleróza, lupénka a zánětlivá onemocnění střev. Děje se tak prostřednictvím inhibice zánětlivých cytokinů a dalších molekul, které způsobují oxidativní poškození zasažené tkáně.

Kurkumin je silně protizánětlivý antioxidant, který dokáže preventivně působit i například proti vzniku toxických bílkovin v mozku (beta-amyloidů), které se vyskytují u lidí, jež později onemocní Alzheimerovou chorobou. Jak se ale dle výzkumů ukazuje, potřebná dávka kurkuminu použitá k neuroprotektivním účelům může být dost vysoká. Proto cesta k prevenci povede spíše skrze kurkuminové extrakty, než samotné pojídání kořene kurkumy nebo jeho prášku v jídle.

Proces, jehož prostřednictvím Alzheimerova choroba poškozuje nervové buňky, zahrnuje několik fází, jde o: zánět, poškození oxidací a především tvoru beta-amyloidových pásů a působení toxinů. Studie ukázaly, že kurkumin nejen moduluje zánět, ale může i pomoci stimulovat makrofágy (bílé krvinky, jež likvidují cizorodé bílkoviny) k likvidaci patologicky vznikajících amyloidových plaků.

Jelikož mají kurkuminoidy silné antioxidační účinky, inhibují tvorbu a šíření volných radikálů. To také snižuje možnost oxidace lipoproteinů buněčných membrán a tvorbu volných radikálů, které způsobují poškození neuronů nejen u Alzheimerovy choroby, ale také u dalších neurodegenerativních, ale i civilizačních chorob, jako jsou například kardiovaskulární choroby. Zároveň dovede pravidelné užívání kurkuminoidů působit proti oxidačnímu stresu buněk, tedy i stresem způsobené chronické únavě a oslabení imunity.

Kurkumin dovede interagovat s těžkými kovy, jako je kadmium a olovo a zabraňuje neurotoxicitě, kterou tyto těžké kovy způsobují. Vědci mikroskopicky zkoumali krysy, jimž byl podán octan olovnatý v kombinaci s kurkuminem. Výsledky ukazují, že poškození neuronů indikované olovem, bylo významně sníženo u potkanů, kteří spolu s olovem přijali do těla i kurkumin.

V roce 2010 proběhla indická studie, která zkoumala protiplísňové účinky přírodních polyfenolů kurkuminu na kvasinku candida albicans a na dalších druzích kvasinek rodu candida. Ty prokázaly svou schopnost inhibovat růst všech testovaných kmenů kvasinek. Inhibiční účinky kurkuminu byly nezávislé na stavu proteinů kvasinek a na stavu ostatních buněčných ochranných bariér. Jeho fungicidní účinek je zprostředkován signální drahou reaktivního kyslíku, které s sebou přináší časné apoptózy vedoucí k buněčné smrti a inhibuje vývoj plísňových hyf. Vzhledem k úspěchu kurkuminu jako protinádorové a protizánětlivé látky, tato studie otevírá možnost, že kurkumin může být také využit jako potenciální přirozeně fungicidní látka.

Jelikož kurkumin podporuje tvorbu žluči a její následný odtok z jater a žlučníku do tenkého střeva, využívá se jako prostředku k podpoře při detoxikaci a následné regeneraci, k podpoře trávení tuků a tím i ke zlepšení vstřebávání některých důležitých látek v tucích rozpustných.

Bezpečnost

Kurkumin je je snad jednou z nejprobádanějších přírodních látek. Na kurkuminu je cenný fakt, že jde i ve vyšších dávkách o látku velmi bezpečnou, která lidskému organizmu prospívá v mnoha ohledech. Působí proti bakteriím, chrání trávicí trakt, napomáhá k regeneraci jater a má značné neuroprotektivní účinky. Dle některých zdrojů je třeba opatrnosti u osob se žlučníkovými kameny, kde je vhodné užití kurkuminu zkonzultovat odborníkem z oblasti přírodní medicíny.

Jediný limit se jeví tedy v dostupnosti opravdu kvalitního a dobře vstřebatelného kurkuminu v takové dávce, která bude mít zaznamenatelný terapeutický efekt.

Příspěvky
Archív
Sledujte mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page